Menu

 

Inrichting van het onderwijs

Opleidingen

Wij bieden op Driestar Leiden de volgende opleidingen aan:

  • heterogene brugklassen
  • vmbo basisberoepsgerichte leerweg klas 1 en 2
  • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg klas 1 en 2
  • vmbo gemengde leerweg klas 1, 2, 3 en 4
  • vmbo theoretische leerweg klas 1, 2, 3 en 4
  • havo klas 1, 2, 3, 4 en 5
  • vwo klas 1, 2, 3, 4 en 5 (atheneum en gymnasiumstroom in klas 2 en 3)

De bovenbouw van vmbo-bk en examenjaar vwo-6 kunnen op de hoofdvestiging in Gouda worden gevolgd.

Vmbo, havo en vwo zijn niet bedoeld als eindonderwijs maar als voorbereiding op mbo, hbo en wo. Deze voorbereiding wordt vormgegeven door tal van keuzemogelijkheden in vmbo, havo en vwo.  Leerlingen komen ook door begeleiding vanuit de school tot de goede keuzes. We noemen dit Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB). Het gaat daarbij om het ontdekken van talenten, passies, passende werkplekken. Leerlingen moeten op de hoogte zijn van de mogelijkheden waaruit zij kunnen kiezen of in ieder geval hun weg weten te vinden in het geheel van vervolgopleidingen en beroepen.

Heterogene brugklassen

Bij ons op school draait het niet alleen om het individuele kind. Wij zien de school als een leer-leefgemeenschap. Leren doe je van en met elkaar. Naast cognitieve vaardigheden worden ook sociale en maatschappelijke vaardigheden aan de orde gesteld. Het maakt daarbij niet uit dat je met leerlingen van verschillende niveaus bij elkaar in de klas zit, sterker nog je kunt elkaar juist versterken.

Op onze school krijgen leerlingen onderwijs op maat en worden ze uitgedaagd op verschillende cognitieve niveaus. Daarmee voorkom je dat leerlingen zich vervelen of op hun tenen moeten lopen. Een dakpan-brugklas levert ook voordelen op voor bepaalde leerlingen: leerlingen met een vmbo-gt advies hebben een grotere kans hun diploma te behalen als zij in een vmbo-gt/havo brugklas beginnen, dan wanneer zij op een categoriale vmbo-gt starten. Hetzelfde geldt voor leerlingen met havo-advies in een havo/vwo-brugklas. Het selecteren op niveau wordt feitelijk uitgesteld. Plaatsing in een heterogene brugklas vergroot hun kansen op een succesvolle schoolloopbaan.

Op Driestar Leiden kunnen leerlingen in drie verschillende brugklassen instromen:

1.     Brugklas vmbo-basis/kader
2.     Brugklas vmbo-gt/havo
3.     Brugklas havo/vwo

Binnen het havo- en vwo-onderwijs blijven wij van klas 1 t/m 5 samenwerken. Een deel van de lessen wordt in heterogene groepen gegeven. Dit heeft als grote voordeel dat er grensverkeer tussen havo en vwo mogelijk blijft. Zo kan een goede havo-leerling moeiteloos doorstromen naar vwo en kan een vwo-leerling die erg op zijn tenen loopt tot eind klas 4 nog besluiten toch havo-examen te doen.  

Onderbouw vmbo

De uitgangspunten voor het onderwijs in de onderbouw zijn: de leerling

  • leert actief en in toenemende mate zelfstandig
  • leert samen met anderen
  • leert in samenhang
  • oriënteert zich
  • leert in een uitdagende en veilige leeromgeving
  • leert in een doorlopende leerlijn.

Mogelijkheden

Er zijn brugklassen vmbo-basis, vmbo-kader en vmbo-gt/havo.

Duur

Twee jaar; daarna gaat een leerling verder in een bepaalde leerweg van het vmbo.

Vmbo-basisberoepsgerichte leerweg

Voor de leerlingen die deze leerweg willen volgen, geldt dat instroom ook voor leerlingen met een specifieke zorgbehoefte mogelijk is.

Kenmerken

Leerlingen met een specifieke zorgbehoefte kunnen in een zorgklas worden geplaatst of zijn aangewezen op de trajectgroepen in Gouda.  Het kan ook zijn dat een bepaalde vorm van gedrag extra aandacht krijgt. Daardoor kan het functioneren in grotere groepen problemen geven. Voor de leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg geldt dat ze vooral praktisch zijn ingesteld. Zij functioneren het beste als theorie en praktijk bij de lessen worden afgewisseld. De leerlingen lopen in de derde klas tien dagen stagen en in de vierde klas één dag per week.

Mogelijkheden

Tijdens het tweede leerjaar hebben de leerlingen een keuze gemaakt om één van de volgende vakrichtingen in de bovenbouw te volgen:

  • bouwen, wonen & interieur
  • produceren, installeren & energie
  • economie & ondernemen
  • zorg & welzijn

Duur

Inclusief de onderbouw vier jaar. De bovenbouw duurt twee jaar en is in Gouda te volgen.

Vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

Kenmerken

Leerlingen zijn in grote mate praktisch ingesteld. Voor een goed functioneren is een afwisseling van theorie en praktijk bij de lessen gewenst. De leerlingen lopen in de derde klas tien dagen stage. De leerlingen binnen de vakrichting economie & ondernemen lopen in het vierde leerjaar één dag per week stage.

Mogelijkheden

Tijdens het tweede leerjaar hebben de leerlingen een keuze gemaakt om één van de volgende vakrichtingen in de bovenbouw te volgen:

  • bouwen, wonen & interieur
  • produceren, installeren & energie
  • economie & ondernemen
  • zorg & welzijn

Duur

Inclusief de onderbouw vier jaar. De bovenbouw duurt twee jaar en is in Gouda te volgen.

Vmbo-gemengde  en theoretische leerweg

De gemengd theoretische leerweg kent naast een aantal theoretische vakken ook een beroepsgerichte component. Er wordt examen gedaan in zowel de theoretische vakken als in een beroepsgericht vak.

Mogelijkheden

Voor het te volgen beroepsgerichte vak in de gemengde leerweg kan gekozen worden uit:

  • bouwen, wonen & interieur
  • produceren, installeren & energie
  • economie & ondernemen
  • zorg & welzijn

Duur

Inclusief de onderbouw vier jaar. De bovenbouw duurt twee jaar en is in Gouda te volgen.

Havo

In Leiden kan zowel de onderbouw als de bovenbouw gevolgd worden.

Kenmerken

Deze opleiding dient om de algemene vorming te verdiepen. Het geeft een veelzijdige ontwikkeling en bereidt voor op functies waaraan hoge eisen worden gesteld. Havo leidt niet op voor een beroep, maar dient als basis voor hogere beroepsopleidingen.

Mogelijkheden

In havo-3 kiezen leerlingen hun definitieve profiel. Ze kunnen dan voor de bovenbouw een keuze maken uit vier profielen:

  • natuur en techniek
  • natuur en gezondheid
  • economie en maatschappij 
  • cultuur en maatschappij 

Ook maken ze in de derde klas een keuze voor een vak in de vrije ruimte.

Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB)

In klas 2 wordt begonnen met een vijftal mentorlessen. Het gaat in deze lessen vooral om het leggen van relaties tussen enerzijds schoolvakken, eigen interesses en vaardigheden en anderzijds opleidingen en beroepen. In klas 3 krijgen leerlingen een half jaar LOB-lessen van de mentor. Deze lessen lopen uit op een keuze voor een profiel.

Duur

Deze opleiding duurt vijf jaar. De hele opleiding is in Leiden te volgen.

Vwo

Leerlingen klas 4 en 5 vwo volgen de lessen in Leiden. Voor het examenjaar 6 vwo zijn de leerlingen aangewezen op Gouda. Voor meer informatie, zie de bijlage. 

Kenmerken

Deze opleiding is een combinatie van atheneum en gymnasium. Dit onderwijs is bedoeld voor leerlingen die later in het wetenschappelijk onderwijs een opleiding willen volgen. Daarnaast is het ook mogelijk door te stromen naar het hoger beroepsonderwijs. Onze school heeft een ongedeelde vwo-opleiding. Aan de geslaagden wordt een vwo-diploma verstrekt, met de aanduiding ‘gymnasium’ of ‘atheneum’. Dit is afhankelijk van het feit of tenminste in één van de klassieke talen examen is afgelegd.

Mogelijkheden

In vwo-3 kiezen de leerlingen hun definitieve profiel. Ze kunnen dan voor de bovenbouw een keuze maken uit vier profielen:

  • natuur en techniek
  • natuur en gezondheid
  • economie en maatschappij
  • cultuur en maatschappij

Ook maken ze in de derde klas een keuze voor een vak in de vrije ruimte. In vwo-4 moeten alle leerlingen nog een extra vak kiezen. Het is toegestaan dit extra vak aan het einde van de vierde klas te laten vervallen.

Extra mogelijkheid: gymnasium

Het gymnasium is een leerstroom die op Driestar Leiden begint in de eerste klas. Naast de vakken die elke vwo-leerling volgt, krijgt een gymnasiumleerling de vakken Grieks en Latijn. Beide vakken houd je tot en met de derde klas. Daarna volgen de gymnasiumleerlingen het vak Latijn. 

Duur

Deze opleiding duurt zes jaar. De leerjaren (1 t/m klas 5) worden in Leiden aangeboden. Het examenjaar (klas 6) wordt in Gouda aangeboden.