Naar het VWO


Ben je nieuwsgierig en leergierig? Dan is het zesjarige vwo (atheneum) wat voor jou! Op het vwo bereiden we je voor op wetenschappelijk onderwijs op universitair niveau.

We dagen je uit om je talenten te gebruiken en we stimuleren je om zelf oplossingen te vinden. Je vindt het leuk en boeiend om zelf nieuwe dingen te ontdekken.

In de onderbouw maak je kennis met veel vakken. Je krijgt overal wat van mee en leert je sterke kanten kennen. In het derde jaar kies je een profiel, zodat je in de bovenbouw vooral vakken krijgt die je interesseren. Zo ben je goed voorbereid op je vervolgopleiding.

Op het VWO:

  • Bereiden we je voor op wetenschappelijk onderwijs
  • Dagen we je uit
  • Krijg je veel aandacht
  • Ben je goed voorbereid op de toekomst!

De profielen:

  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Economie & Maatschappij
  • Cultuur & Maatschappij

Na de derde klas (vanaf 2023 t/m 5 vwo in Leiden) stap je over naar de locatie in Gouda. Leerlingen ervaren weinig moeite bij deze overstap, waar nodig ondersteunen we je natuurlijk!

Een goede studiehouding is belangrijk om te slagen op het vwo. Er zijn op onze school nog drie andere soorten vwo: gymnasium (Leiden), gymnasium+ (Gouda), plusproject (onderbouw Leiden) en TTO (Gouda).

Op het gymnasium krijg je de extra vakken Grieks en Latijn. Gymnasium kan op locatie Leiden gevolgd worden in de leerjaren 1, 2 en 3.

Plusproject (onderbouw): uitdaging voor leerlingen die minder tijd nodig hebben om reguliere lesstof te verwerken en daarnaast behoefte hebben aan extra uitdagingen. Dit wordt vormgegeven d.m.v. gesprekken, workshops en excursies.

Vanaf cursusjaar 2023-2024 verandert de situatie en wordt het Tweefasen-vwo ingevoerd. Hierdoor kunnen vwo-leerlingen nog twee jaar langer in Leiden blijven. Zij volgen in klas 4 en 5 de lessen op vwo-niveau. Kenmerk van Tweefasen-vwo is dat havo- en vwo-leerlingen in dezelfde klas zitten. Elke leerling wordt hierdoor zoveel mogelijk uitgedaagd. Doordat gedifferentieerd wordt lesgegeven, leren leerlingen meer zelfstandig te werken. De vwo-leerlingen volgen het vwo-programma maar doen wel aan het eind van klas 5 havo-examen. Vervolgens kunnen zij in één jaar in Gouda hun vwo-diploma halen.

Heb je interesse in TTO, gymnasium en gymnasium+ ? Klik dan op deze link. Deze opleidingen zijn alleen in Gouda te volgen.

Wil je alles weten over het vwo? Lees nog veel meer in de online schoolgids.

 

Naar het VWO