GGDHM

Jeugdgezondheidszorg 2019-2020.

Jeugdgezondheidszorg 2019-2020

De Jeugdgezondheidszorg is er om te helpen kinderen gezond te laten opgroeien en opvoeden. Om ouder(s)/verzorger(s) en kinderen hierbij goed te kunnen ondersteunen en adviseren, nodigt de Jeugdgezondheidszorg u en/of uw kind in de leeftijd van 0 tot 19 jaar op een aantal (vaste) momenten uit voor een afspraak in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of op school.

Werkwijze Jeugdgezondheidszorg Voortgezet Onderwijs

De ‘bekende’ papieren vragenlijsten en de PGO’s worden afgenomen in de volgende leerjaren:
– vmbo jaar 1
– havo/vwo jaar 2

De Check-vragenlijst (contactmoment bovenbouw) wordt afgenomen in de volgende leerjaren:
– vmbo jaar 3
– havo/vwo jaar 4

Contactmoment bovenbouw

Gezonde jongeren hebben meer kans om gezonde volwassenen te worden. Het is daarom belangrijk eventuele problemen of de kans daarop tijdig te signaleren om ze te kunnen voorkomen of verhelpen.
Het contactmoment bovenbouw heeft als doel beter aan te sluiten bij de gezondheidsvraagstukken waar jongeren op die leeftijd mee te maken krijgen en bij hun behoeft en die van hun ouder(s) aan advies en ondersteuning. In deze ontwikkelingsfase krijgen jongeren immers steeds meer zelfstandigheid, eigen geld en vrijheid. Zaken als het gebruik van alcohol en drugs, ongezond eetgedrag en onveilig vrijen kunnen hun gezondheid bedreigen. Met het contactmoment krijgen de jongeren en hun ouder(s) inzicht in het huidige gezondheidsgedrag en mogelijkheden om de leefstijl tijdig aan te passen.

Digitale gezondheidstest
De jongeren vullen op school een digitale gezondheidstest in,  de Check (Gezond leven, Check het Even). De vragen gaan over onderwerpen als eetgewoonten, bewegen, genotmiddelen, seksualiteit, gezondheid en lekker in je vel zitten. 

Websites informatie jongeren

Vragenlijst Gezondheidstest
Bovenbouw VO 2019-2020

Onderwerpen vragenlijst
Contactmoment Bovenbouw