Driestar College

Driestar College

Driestar College uit Gouda gaat structureel reanimatieonderwijs geven aan haar leerlingen. De school heeft hiertoe een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Hartstichting. Scholen die erkend reanimatieonderwijs geven, zijn te herkennen aan een gevelbord bij de ingang. Driestar College heeft dit bord uit naam van de directeur van de Hartstichting ontvangen.

De leerlingen leren via ‘de 6-Minutenles’, het lesprogramma van de Hartstichting, hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mond-beademing kunnen geven en een AED kunnen gebruiken. De reanimatielessen worden gegeven door de eigen leerkrachten van [naam school]. Zij hebben een cursus tot reanimatie-instructeur gevolgd. Deze cursus is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatie Raad. De Hartstichting investeert in deze opleiding van leerkrachten.

Feiten en cijfers

Het project op de scholen is erg belangrijk omdat er elke week 300 mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Door binnen de eerste 6 minuten 112 te bellen, te reanimeren én te defibrilleren, vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Jaarlijks kunnen er zo circa 2.500 extra levens worden gered. Om dit mogelijk te maken, zijn méér mensen nodig die kunnen reanimeren.

Reanimeren kun je leren!

Reanimeren is niet moeilijk. Onderzoek wijst uit dat iemand van 13 à 14 jaar (vanaf het 2e leerjaar of hoger van het voortgezet onderwijs) fysiek sterk genoeg is om goede borstcompressies te geven. De 6-Minutenles is door de Hartstichting speciaal ontwikkeld voor jongeren en geschikt gemaakt voor digiborden. Leerkrachten kunnen deze lessen zelf verzorgen.

Jan Möhlmann, sectordirecteur havo & vwo onderbouw, is erg blij met de samenwerking. “Het initiatief kwam bij diverse docenten vandaan en sluit naadloos aan bij onze slogan ‘voor het leven’. We willen als school vormend bezig zijn waar we leerlingen leren om verantwoordelijkheid te nemen. In deze mooie samenwerking komen deze dingen samen.”